Pálení žáhy

    pálení žáhy

    Pálení žáhy, pyrózu, má na vině tzv. reflux, tedy vracení žaludečních šťáv do jícnu a obvykle je následkem konzumace většího množství tučných nebo pikantních jídel a může trvat až několik hodin.Vracení žaludečních šťáv ale nemusí být jen důsledkem nevhodného stravování, ale také účinkem některých léků. Dalším spouštěčem je také stres.

    Co pomáhá při pálení žáhy je individuální, vyzkoušejte sami, co vám bude vyhovovat:

    • Jedlá soda – lžička prášku rozmíchaná ve sklenici vody
    • Mandle – stačí sníst jen pár kousků
    • Zázvor – můžete si z něj udělat čaj nebo ho jen tak žvýkat
    • Fenykl – podporuje správnou funkci žaludku
    • Aloe vera
    • Voda s citronem – neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.
    • Šťáva z brambor – je zásaditá

    A jak tomu předejít? Omezte tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, alkohol, čokoládu, rajčata, citrusovy, colu, ikdyž je to individuální, zkrátka se vyhýbejte potravinám, které pálení zhoršují.

    Naopak jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýži, kefír, jogurt, kořenovou zeleninu, rostlinné oleje a listovou zeleninu.

    Pokud problémy přetrvávají, nechte se vyšetřit u odborníka, který může vyloučit také jiné příčiny vašich problémů.

     

    Jana Efmertová