Hráškovo-chřestová polévka podle @hitjezdravozit

jarní polévka

Recept na svěží jarní polévku, si pro vás připravila foodblogerka @hitjezdravozit. Je vhodná i pro ty, kteří trpí nějakými alergiemi a intolerancemi. Je totiž bez lepku i bez mléčné bílkoviny. Je vhodná i při histaminové intoleranci a s malými obměnami se hodí i pro vegany. Skvěle chutná s opečeným toastem.

Budete potřebovat:

  • 450g mraženého hrášku (nebo čerstvého)
  • 200g zeleného chřestu
  • 1 malý pórek
  • 2 stroužky česneku
  • asi hrst listu mangoldu
  • 800 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový pro veganskou verzi)
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • maldonská sůl
  • ghí (přepuštěné máslo) na zjemnění (u veganské verze vynecháme)

 

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmažíme pór a oloupané stroužky česneku. Přidáme hrášek, chřest a podlijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem a vaříme až do změknutí zeleniny.
  2. Nakonec přidáme listy mangoldu a ještě pár minut povaříme. Hotovou polévku rozmixujeme a zjemníme lžičkou ghí.
  3. Podáváme s kváskovým opečeným toastem.