Rakovina je komplexní skupina onemocnění charakterizovaná nekontrolovaným růstem a šířením abnormálních buněk. Ačkoli některé rizikové faktory jako věk a genetika nelze ovlivnit, výzkumy ukazují, že až 40% všech případů rakoviny lze předcházet změnami životního stylu. Prevence je nejúčinnější strategií v boji proti rakovině.
Kouření tabáku je nejdůležitějším předcházejícím rizikovým faktorem rakoviny celosvětově. Je zodpovědné za přibližně 30% všech úmrtí na rakovinu a je hlavní příčinou rakoviny plic, která má nejvyšší úmrtnost ze všech typů rakoviny. Kouření také zvyšuje riziko rakoviny úst, hrdla, jícnu, močového měchýře, ledvin, slinivky břišní a dalších orgánů. Přestat kouřit je nejdůležitější rozhodnutí, které můžete učinit pro snížení rizika rakoviny.
Strava hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny. Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny poskytuje antioxidanty, vitaminy a minerály, které chrání buňky před poškozením. Zvláště prospěšné jsou potraviny bohaté na karotenoidy, vitamin C, vitamin E a selen. Celozrnné produkty obsahují vlákninu, která může snížit riziko kolorektální rakoviny. Naopak červené maso a zpracované masné výrobky zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.
Nadváha a obezita jsou spojovány se zvýšeným rizikem několika typů rakoviny včetně rakoviny prsu, tlustého střeva, ledvin, jícnu a slinivky břišní. Udržování zdravé tělesné hmotnosti prostřednictvím vyvážené stravy a pravidelné fyzické aktivity je důležité pro prevenci rakoviny. Dokonce i mírné snížení hmotnosti může mít pozitivní vliv na snížení rizika.
Pravidelná fyzická aktivita nejen pomáhá udržovat zdravou hmotnost, ale má také přímé protirakovinné účinky. Cvičení posiluje imunitní systém, snižuje hladinu některých hormonů spojených s rakovinou a zlepšuje funkci střev. Doporučuje se alespoň 150 minut středně intenzivní aerobní aktivity týdně plus silové cvičení dvakrát týdně.
Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny úst, hrdla, jícnu, jater, prsu a tlustého střeva. Alkohol se metabolizuje na acetaldehyd, karcinogenní látku, která může poškodit DNA a proteiny. Čím více alkoholu konzumujete, tím vyšší je riziko. Pokud pijete alkohol, omezte se na doporučené množství – maximálně jeden drink denně pro ženy a dva pro muže.
Vystavení slunečnímu záření je hlavní příčinou rakoviny kůže včetně melanomu. Ochrana před UV zářením zahrnuje používání opalovacích krémů s SPF alespoň 30, nošení ochranného oblečení a brýlí, vyhýbání se slunci v poledních hodinách a nepoužívání solárií. Pravidelné samovyšetření kůže a dermatologické kontroly mohou pomoci odhalit rakovinu kůže v raných stádiích.
Některé infekce jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny. Virus hepatitidy B a C může vést k rakovině jater, virus lidského papilomaviru (HPV) k rakovině děložního čípku a dalším typům, a bakterie Helicobacter pylori k rakovině žaludku. Očkování proti hepatitidě B a HPV, bezpečný sex a léčba infekcí mohou snížit riziko.
Pravidelné screeningové vyšetření mohou odhalit rakovinu v raných stádiích, kdy je léčba nejúčinnější. Mamografie pro rakovinu prsu, kolonoskopie pro rakovinu tlustého střeva, cytologické vyšetření pro rakovinu děložního čípku a další screeningové testy by měly být prováděny podle doporučení lékaře na základě věku a rizikových faktorů.
Relevantní odkazy: